Csárda a Dunánál (Čarda kod carine)

IMG_1411a

Azon kivételes alkalmak egyike volt ez, amikor a boldogság – nem a félreértett, akit a múlt töröl fényesre vagy a jövő vasal élesre – szóval, az a bizonyos boldogság az ölébe ültette.  Nézte a Dunát és érezte, hogy igen, ez most az. Most. Ennyire egyszerű. Lopózva érkezett, észrevétlenül, a rövid séta közben, a kenutól a csárdáig. Rendelés, árnyék, és hideg sör. Végig a bőr alatt az ujjak hegyéig. Ennyire egyszerű.  Duna, terasz, csevap. Nyárvég, napütés, homok. Hűsítő szellő a fák lombja alatt. Illatok. A folyóé, a faszenes füsté, a sütésé, a leveleké. Itt Szerbia, szemben Horvátország, de lehet magyarul. Ennyire egyszerű.

Segített hozzá a tegnap. Az utazás  az őszülő fiúkkal.  A kis vajdasági falu családi körben. A Családi kör a faluban (ki-ki nyugalomba, és az eperfa lombja). Egy elfeledett emberi viszonyrendszer. A lassúság. Zékó kocsmája a Sárkány-Duna partján. A bódult alkony a csónakban, spiccbotosan. A hajnallal érkező macskajaj. A kikívánkozó estével, mély levegőkkel. Vízre szállással. A délelőtti hőség, néma horgászokkal, halk evezéssel, balinnal, a sosem gondolt hosszú úttal. Történetekkel, történelemmel. Átemeléssel, szomjúsággal, éhséggel. Ennyire egyszerű.  Kell hozzá némi Dinár, de lehet Kuna és Forint is. Akár ojró.

Váratlan pillanatokban. Az elégedett békés szemlélődésben. Nem először, de hát gyakori vendégnek nem nevezhetően, talán a ritkaságban válva arannyá. Az egyszerűségben. Itt volt. A felszínen csobogtak szavak, hosszú szünetekkel. Valamit néha visz a víz. Nem volt egyedül, és így volt jó ez is. Fogta a pillanat kezét, és nem szólt róla. Nem mintha titok lenne. A dimenzió. A rezgésszám. Vagy ugyanaz, akkor azért, vagy nem. Akkor azért. Itt ült a határon.  Három országén. Az ég és föld között. Mosolyogva. Jóllakottan. Boldogan.

IMG_1407a

IMG_1415a

IMG_1416a

IMG_1412a

IMG_1417a

IMG_1419a

Reklamer

One thought on “Csárda a Dunánál (Čarda kod carine)

  1. Jó volt olvasni, szép történet, egyszerű de mégis szép.
    Egy észrevételt engedj meg, a betűtípus egy kicsit nehezen olvasható… nekem nincs szemüvegem de akinek van meggyűlik a baja vele….
    Amúgy várom a következő történetet 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s